Avel

 Att bedriva avel på djur…ja, bengaler o hästar (för vår del) är ett sätt att leva, tänka och förhålla sig till sina kära avelsdjur! Hästarna tar tid…mycket lång tid! Vi har haft avelsston i vår familj sedan mer än 50 år tillbaka, led efter led med ston,  vi känner dem och vet vad dem nedärver! Chic, Carmencita, Fanny, Vanova och Vanda. Chic är (vårt föl i år) direkt nedstigande led efter dessa ston.

Nu till bengalerna, som dock inte har varit en del av hela mitt liv…men kattdjur har varit det! Att bedriva avel är något man bestämmer sig för, och därefter gör det helhjärtat (på heltid eller deltid) Men för att man skall kunna föra ett utvecklande arbete krävs  det verkligen att följa sina bengaler, leva med dem och begrunda. Uppfödning är en alltid syssla, där man lever med djuren, ger kärlek men också får tillbaka. Respekt och ödmjukhet är en viktig del! För att föra avelsarbetet vidare krävs kunskap och tid, och så minst 8-10 djur, mängden är inte viktig, men det måste till ett antal för att det skall fungera på sikt…att få fram vackra friska leopardkatter, som ser ut som en riktig sådan!

Vårt mål är att ha ca 15 avelsdjur…vilket kommer att ta ett antal år, men avelarbetet är långsiktigt för oss! Det finns många läroår kvar (hela livet, men det är ju det som gör livet SÅ spännade, alltid något nytt att lära sig) Jag har oerhört mycket respekt och hyser stor kärlek inför djur…alla, men då i första hand dem vi har här hemma! Jag är ju konstnär och gillar mönster…vackra, spektakulära, och med det lilla extrema i. Det var ju inte konstigt att jag föll som en sten, för benglen…det finns ingen annan ras som har så vackert mönster, bara i det vilda! Sendan gillar jag ju alla djur och raser på insidan…själen! 

 Uppfödare som jag träffar, då och då mest på show och som vi besöker och som kommer till oss. Pratar alltid om benstomme, den skall vara rejäl och bra…naturligtvis, rätt så självklart tycker jag. Jag ser ingen motsättning läckert/vackert mönster kontra benstomme. Lika viktiga, och det är något alla uppfödare får skapa utifrån sina avelsdjur och mål. Vissa kommer att får fram stor fina, och andra med konstverk som mönster, då är det samarbete som gäller för att föra  rasen framåt! Jag ser uppfödare (alla) som collger och partners, så som i hästvärlden! Ett utbyte av kunskap och tankar, vi är till för rasen…rasen är inte till för oss (att få oss att synas och katten i bakgrunden) nej den tillhör ingen, den är fri! Det är en gudagåva, som vi får äran att ta del av!  Snöleoparden…powerfullt djur, tänk den kan hoppa 16 meter om så behövs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: